fredag den 17. august 2012

Läckö Slot er et besøg værd

Dette charmerende sted skal I besøge hvis vejen falder forbi. Meget mere om det senere; nu bare nogle billeder der kan anslå en stemning.
Og s'føli et link til Läckö Slots eget fine site hvor der er fine  billeder af det liv, der engang har været på Läckö og alt det, du kan opleve nu. 

Läckö i Väneren

Läckö slot lige ved siden af havnen er lige nu den fine udsigt fra vores cockpit.
Slottet, der ejes af en stiftelse og vedligeholdes af den svenske stat, har en utrolig frodig køkkenhave, som vi to haveamatører fandt meget spændende. Se selv billederne.


Endelig for sejl

Tidligt afsted fra Sjötorp, ind i slusen for motor med to andre både og de sidste 3 meter ned til Vänerns vand, ud af det flot byggede granithavnehul og op med den store genua og storsejlet, slukke Gl. Trofast. Åh, hvilken dejlig ro! 4 - 6 knob i den blide brise fra NØ, sol, bar mave...
I løbet af dagen skyede det lidt til og vi måtte ha' klunset på igen. Ved 19-tiden snirklede vi os ind i Läckö havn for motor. I stedet for en planlagt elegant manøvre fik jeg agterfortøjningen til den faste bøje i skruen, og vi endte med at ligge langskibs. Det gør ikke noget, der er kun 10 både i havnen og der skete ingen skade på skruen.
Avtensma' i nattens mulm & myg: En lille forret af kogt kartoffel med Ejderens extra fine orökta Smörgås Kaviar (en populær spise her ombord) og bulgur med bacon, tomat og rød peber til hovedret. Men så var det også tid at gå på køjen efter 30 sømil på vandet.

torsdag den 16. august 2012

En dejlig fisk

Sjøtorp byder ikke på mange muligheder for indkøb, her hvor sæsonen er ved at være slut. Men mellem isbiksen og bogbutikken er der en herlig fiskebutik, hvor vi købte en røget sik, en laksefisk af en slags (alm. helt hedder den på dansk), der smagte herligt med kogte kartofler, salat og fiskemandens hallonsås i solnedgangen i cockpittet med udsigt til den sø, vi skal ud på, for sejl.
Det er bare med at komme afsted; i morgen skal der være Götakanalrock lige ovre på den anden side af havnebassinet!

Sidste dag på Götakanalen

Efter en fredelig nat i Sjötorp skal vi her lige om lidt igennem den sidste sluse, der bringer os ud på Sveriges og Europas største sø, Vänern. Vi satser på at nå Läckö slot engang sent i aften. 

mandag den 13. august 2012

Berg - Jonsboda i billeder
Kanalbygmester von Platens grav ved Motala
Jonsboda

Havnen i Jonsboda er en fredelig bro langs Götakanalen, der deler faciliteter med en campingplads og nogle små 'stuger', der kan lejes for en rimelig pris. 

Den lille lokale café, hvor man også kan leje sig ind i den lokale sauna, byder på hjemmelavede tærter (og lækre vafler) til ganske rimelige priser. Og de strækker sig gerne langt for kunderne. Vi stak hovedet inden for et par minutter i lukketid og naturligvis var der tid til endnu en servering, som madmor bragte helt ned til skivet! Servicet kunne vi bare aflevere næste morgen, inden vi sejlede videre.
Da vi lige var lettet fra broen, kom en mand farende og piftede; skipperen havde glemt sin uundværlige fiberpels på toilettet! Hurtig vending og tilbage og hente. Folk er flinke.

Forsvik

Fra broen ved Forsvik så vi et meget charmerende træhus. Gæstehavnen i Forsvik er en fredsommelig bro langs kanalen, lige før slusen.
Forsvik er et af de vigtige steder for starten af den industrielle udvikling i Sverige, i forbindelse med transportmulighederne i den nye Göta Kanal. Nu er det et interessant industrimuseum; mere herom senere.

Forsvik - kanalens højeste punkt

I går anløb vi Forsvik efter en kort tur fra Karlsborg. Resten af dagen blev brugt på Forsvik Verk, hvor skipper og letmatros fordybede sig i industrialiseringens begyndelse i Sverige. Når vi lige om lidt sejler ud af den sidste op-sluse på turen, befinder vi os på Göta-kanalens højeste punkt, 91,8 meter over havet.

Herefter går det ned ad bakke resten af vejen til Göteborg. Billeder kommer senere, når skipperen får tid - og landstrøm.