fredag den 24. august 2012

Lilla Edet

Sidste stop før den allersidste sluse på turen.
Lilla Edet har ikke meget at byde på, hvis man ser bort fra, at det faktisk er her, Sveriges og kanalens ældste sluse befinder sig. Det er dog ikke den, vi skal igennem i morgen, når turen går videre med kurs mod Kungälv.
Men hvorfor ligger vi så her? Jo, den evigt sultne påhængsmotor skulle jo nødig løbe tør for brændstof - og i udkanten af Lilla Edet er der mulighed for at tanke benzin.

På en lygtepæl i Lilla Edet

Har vi ikke ligesom afprøvet den model? Med uhyggelige resultater.  Men der skal vel nok være nogen, der falder for det nostalgiske sludder og den politiske ævle-bævle. 

Trollhättan: Elevatoren kører ned nu


Der er godt nok langt op!
Nu er vi kommet over det højeste punkt på kanalsystemet, der forbinder Sveriges øst- og vestkyst, og elevatoren er på ned. Torsdag morgen forcerede vi 32 meter i Trollhättan fordelt på 4 sluser. Det ser farlig ud, men er meget nemt. To fendere og en lang ende kan gøre det. Fortøjningen flytter man med fra krog til krog på vej ned.

Tak til Anne & Jean-Claude på det gode skiv France fra Kerteminde, der fulgte os fra fastlandet. Fredag er det deres tur.

onsdag den 22. august 2012

STORE sluser!

Vi kom til Trollhättan sent i går tirsdag. På kortet kan du se, hvor vi er, lige midt i starten til Sveriges industrielle udvikling. Vi sejlede forbi den store Saab fabrik og Volvo Aero. Vi ligger fredeligt i en ende af en gammel sluse, med hele slusehistorien lige omkring. Ganske vist tisser regnen ned, men det skal vi ud og se på. 


 Nogle af de store skibe fylder hele slusen, som dette tømmerskib fra Cypern.Charmerende gammel kanalbåd, oprindeligt bygget med dampmaskine, men senere, engang i 1950'erne, fik den dieselmotor.Her var de første sluser, der åbnede allerede for mere end 200 år siden. En imponerende bedrift, synes jeg.Denne her tur skal vi gennem i morgen. Der er skræmmende langt op, men faktisk er det nemt nok. Bare ha' snor i de indbyggede kroge og skift krog undervejs. Det foregår meget fredeligt.


 Men altid i østsiden af slusekammeret, aldrig denne side.


Nu skal der spises frokost og så skal vi ud å' se på naturkræfter, kraftværk, sluser og slusemuseum.